Vår filosofi

Vi vill att alla stadsbor ska ha tillgång till en schysst grön yta, med köksträdgård och blommande rabatter. Ett grönt rum som man känner sig hemma i, som har både plats för att ta en medhavd fika med en kompis och har hörn att sitta och läsa en bok för sig själv i. 

kryddtagetes och grönkål

Gatsmart stadsodling designar och utvecklar gröna stadsrum. Vi brukar kalla det vi gör för trädgårdscenografi. Det kan vara ytor att odla grönsaker, bär och frukt på, en lummig berså, en prunkande takterrass eller ett stycke äng. Alla uppdrag är olika. Men ett är gemensamt, vi arbetar alltid  hållbart.

Vår odlingsfilosofi bygger på att vi skapar en levande jord. Den är inspirerad av skogsträdgårdsodling och så kallad no dig-gardening. Vi arbetar mycket med jorden och odlingsbäddarna, vi skapar ny jord genom att använda hösilage, ensilage och halm, kvistar, löv, stjälkar och liknande. Vi har också stallgödsel och biokol i bäddarna. På så sätt skapar vi en levande näringsrik jord full med mikroorganismer, daggmaskar och näring. En jord där växterna verkligen trivs. 

I våra planteringar blandar vi  ätbart med blommor som pollinatörerna gillar. Och vi låter planteringarna blomstra hela säsongen, inte bara det, är det en köksträdgård vi anlägger, så ska det alltid finnas något att skörda, från tidig vår till sen höst.

Platsen är unik. Innan vi tar oss an ett uppdrag så gör vi en djupanalys av platsen, dess historia, unika delar och förutsättningar. 

Användningen av de gröna rummen vi skapar är lika viktig som själva grönskan. Vi designar platser som man gärna vill vistas i, kanske äta lunch tillsammans i, läsa en bok eller bara vara i. Det kan vara att höra insekternas surr eller porlandet från en fontän. 

Det gröna rummet är också en plats för inspiration och glädje. Grönskan är även en plats för möten och olika sociala sammanhang.

Vi gillar också att fylla platserna med händelser och annat innehåll, som att starta odlingsgrupper och odlingsföreningar och stöttar dem i planeringen och skötseln av odlingarna.

honungsfacelia, sommarmalva och grönkål
En favoritkombo i grönsaksbäddarna; honungsfacelia, sommarmalva och grönkål.
Uteplatsen
Uteplats Södermalm
Kulörta lyktor
Uteplats Södermalm